MENÜ

YÖRESEL ÜRÜNLERİNİZİ TESCİLLİYORUZ

YÖRESEL ÜRÜNLERİNİZİ TESCİLLİYORUZ HEMEN TEKLİF AL

Günlük hayatımızda kültürel değer haline gelen coğrafi deyimler, ürünlerle birleşmiştir. Coğrafi işaretler kategorisine atfedilen ürünlerin tescil işlemleri, korumaya almaktadır. Bu kategorideki tescil işlemleri, belirli bir alandaki tüm üreticileri kapsamaktadır. Üreticisi belli olmayan ürünlerin yanı sıra üreticisi belli ürünlerde bu kapsamdadır.

 

Bu hizmetin amacı;

Belli bir bölgede ünlenmiş ürünlerin korunması amaçlanmıştır. Bölge ile birlikte anılan ürünlerin tescil işlemleri, o bölge üreticilerinin tamamını kapsamaktadır. Bu bölgeye nispet edilen işaretler, Coğrafi işaretler olarak nitelendirilmektedir. Bu tescil işleminin amacı, başka bölgelerin bu ürünü sahiplenmemesidir. Binlerce yıllık geçmişi olan ürünler bu kategoride tartışma konusu olmaktadır.
 

Coğrafi işaretler ikiye ayrılır;

1- Menşei adı

Ürünün bir bölgeye özgü olmasıdır. Tüm özelliklerini bu bölgeden alması da bu kategoride değerlendirilmektedir. Üretim, isim ve diğer bütün özellikler bölgeye özgü olmalıdır. Bütün bu işlemlerin bu bölgede gerçekleşmesi, menşei adı olarak isimlendirilmektedir. Bu özelliklere sahip olan ürünler, bu kategoride isim hakkı alınmaktadır. Menşei itibariyle başka bölgelere ait ürünler bu kategoridedir. Ayrıca başka bölgelerin tescillediği yöresel ürünler de bu konu dahilindedir.


 2- Mahreç adı

Bu kategori sadece bir özelliği kapsamaktadır. Üretim ve benzeri özelliklerinden biri bölgede gerçekleşiyorsa mahreç adı olarak isimlendirilmektedir. Farklı mahreçler farklı farklı değerlendirilebilir.
 

Profesyonel çözüm seçenekleri bizde;

Bu kategoride tescil işlemi yaptıracaksanız, bizi arayabilirsiniz. Elemanlarımız kısa zamanda çözüm üretmektedir. Yöresel ürünlerin haklarını korumak için bu kategorideki çözümleri tercih edebilirsiniz. İsim hakkı alarak, ürünün başka yöreler tarafından kullanımını engelleyebilirsiniz. Turistik geliri doğrudan etkileyen yöresel ürünler, ticari amaçlı başka bölgelere kayabilir. Turist gelirlerinin artırılması adına bu şekilde hareket edenler vardır.

 

Bu gibi suistimalleri önlemenin yolu Coğrafi işaretler tescil işlemleridir. Bu tescil işlemleri, 1995 yılı ve 555 sayılı kanun hükmünde kararname ile resmileşmiştir. Yöresel özelliklerle özdeşleşmiş ürünlerin korunması bu kanunla gerçekleşmiştir. Yöre üreticilerinin tescilden faydalanması ilk önemli amaçtır. Bu amaç doğrultusunda coğrafi işaretler kategorisindeki tescil işlemleri gerçekleştirilmektedir. Üretici kategorisinin yanı sıra tüketici için de güvenilir sonuçlar meydana getirmektedir. Tescilli ürünler, tüketicinin dikkatini çekmektedir. Daha çok güvenerek çözüm üretmektedir. Özellikle turizm dünyasında yöreye ait yiyecekler dikkat çekmektedir. O bölgeyi ziyarete gelen turistler, yöresel ürünlere ilgi göstermektedir. Bu ürünlerin korunması ile birlikte bölgenin ticari potansiyeli korunmuş olur.
 

Coğrafi işaretler kategorisine girmeyen durumlar;

Bu kategoride tanımlamalara uymayan işaretler ve tanımlar konu dışıdır. Coğrafi özelliklere aykırı olan veya alakası olmayan seçenekler tescil dışıdır. Tescilin ilk şartı yöreye ait olmaktır. Coğrafi isimlerle anılmayan ürünler de kategori dışıdır. Ayrıca bitki türleri de bu kategoride tescil edilemez. Bölgeye özgü hayvan soyları, ahlak sınırları dışındaki isimler tescil edilmemektedir. Kamu düzenini bozabilecek isimler de bu kategoride onaylanmamaktadır. Kültürümüze ve inancımıza aykırı ürünler için de aynı durum söz konusudur. Bu konuda tecrübeli ekiplerimiz, başvurunuzun onaylanıp onaylanmayacağını ilk anda tespit edebilmektedir. Zaman kaybı yaşamadan tescil yaptırmak için doğru adrestesiniz. Tescil işlemlerinde toplumsal sağlık konusu en önemli konudur. Satışı yasak ürünler de bu kategoride değerlendirilmektedir. Satışı yasak ürünlerin her türlü resmi işlemi yasaktır. Tescil işlemleri sadece yasal ürünler için geçerlidir. Yasal prosedürle örtüşen ürünler için bu hizmet geçerlidir.
 

Gerçek ve tüzel kişiler de başvurabilir;

Sadece bölgeye ait olan ürünler tescil edilmiyor. Üreticisi belli olan kişi ve kurumlar da bu kategoride başvurabilir. Bölgeye ait olan ancak üreticisi belli olan ürünler, coğrafi işaretler kategorisinde tescillenebilir. Ürünün imalatçısı veya ürünü bulan kişinin belli olması gerekir. Ölmüş kişiler adına tescil yapılamaz. O yöreye ait olan ancak geçmişte yaşamış birinin ürünü bulması durumu değiştirmez. Ürün o yöreye mal olur.